Jag är ingen hejare på julpyssel men igår klarade vi i alla fall av det här årets lussebullsbak. Och jag vann.
Det var min kycklinglussebulle som gick vinnande ur striden. Med vingar och allt. (En lussebulle i form av en kyckling alltså, och inte en lussebulle med kycklingfyllning, som min syster trodde. Hon bor i Göteborg.)
Det bästa är att tävlingens pris var Svenska akademins ordbok, precis vad jag ville ha. Jag ska beställa den på nätet för där är den billigast.
De andra fyra som bakade (tre tonåringar och en 53-åring) gjorde också fina, fantasifulla kreationer men eftersom de inte var så intresserade av att vinna nämnda ordbok så la de inte ner det där 100%-iga engagemanget som krävs för vinst. Jag påstår inte att deras bullar vara lama, bara lite kanske. En av deras lussebullssnögubbar tappade huvudet flera gånger t ex. Om priset hade varit en Iphone 4 så hade de ansträngt sig mer, det är vad jag tror.
När vi hade bakat klart fikade vi varsin bulle. Resten av skapelserna frös vi in, där kommer de ligga till nästa år vid den här tiden då de får ge plats för nya saffransverk.
Hur ser er lussebullstradition ut?
15 kommentarer:
Min man tjatar efter mina lussebullar varje år men eftersom han aldrig äter upp dom så har jag strejkat i år.
Konsum. 4 för 25.
Bakade redan i november eftersom C ville ha lussebullar innan hon åkte iväg igen. Sen var jag generös och gav bort en påse till xet och helt plötsligt är det bara en enda liten lussekatt kvar!
Förr om åren brukade jag göra "Prästens hår". Det var snyggt.
Tja bortsett från att jag gör traditionellt formade saffransbullar, så har jag samma tradition. Ät en nygräddad och sen skjuts in i frysen. De kan ju användas som frysklampar på sommaren och sen kan man mata fåglarna innan man går hem från parken så slipper man bära dem hem. Voila!
Inte en lussebulle så långt ögat kan skåda. Inte bakat på många år, inte köpt, knappt ätit. Inget jag går ingång på. Däremot mörk chokladkola! Mums!
Lussebullar är torra och tråkiga. Tacka vet jag saffranssnurror - de är saftiga och goda
Jag. Bakar. Inte.
Jag passar mig noga för traditioner som har med lussebullar att göra! Lat? Jajamän!
Du är så smart. Grattis till vinsten!
Vi brukar få lussebullar av svärmor. I år tror jag vi fick dem redan i november för jag kan inte minnas att vi fått några.
Hur ser vilken tradittion ut? Har (i år) köpt mix, men inte hunnit baka, det kom ett litet jobb och sjukdomar i vägen, men man kan nog fasiken baka vilken dag som helst. Typ den 27:e?
Men vad är det här? Inga lussebullsbakare bland dina läsare? Herre min je.. *himlar med ögonen*
Här bakas däremot. Lussebullar i alla möjliga former. Första baket, med ett paket saffran i degen, blir till första advent, alla bullar går åt på en gång. Stora, mjuka, varma och såååå goda.
Andra baket blir till andra advent och självklart två paket saffran i degen.
Till lucia bakas både lussebullar och saffranskaka, allt är slut innan småttingarna ska nattas. Tredje advent, tre paket saffran och gissa.. fjärde advent, jojo, fyra saffranspaket.
Och hela familjen rullar fram till julbordet...
Livet innan liten: Här är det manen som köper grejerna och gör degen, i anat fall skulle det inte bli några lussebullar.
Åsa: Inte att förakta.
Maj: Prästens hår har jag aldrig hört talas om. Låter lite äckligt.
Singel: Hm, tack för tipsen på användningsområden. Ska försöka koma ihåg det.
Magica: Omdet inte vore för maken skulle det aldrig bli några lussebullar här heller. De är ju inte ens goda.
Shamrocka: Torra och tråkiga är vad de är, snurror har jag aldrig hört talas om.
Stort och smått: Och lika bra är nog det.
Tvillingen: Smart skulle jag snarare säga (än lat). Varför baka torra tråkiga bullar? Va?
Knaster: Kanske var oktober rent av? Eller januari när hon gjorde sig av med de överblivna från förra julen?
Spader: Mix kan man också spola ner i toaletten. Har jag hört.
Var det inte den 27:e du var upptagen med annat förresten? Typ mig?
Bagaren: FYRA paket saffran? Är inte saffran giftigt i för stora doser? Skulle kunna vara så i alla fall.
"Hon bor i Göteborg." Hahaha! Det roligaste jag hört idag!
Jag är typ upptagen med dig den 29:e sådär tvåisch? Spelar sedan kort igen klockan 18!
Kul att baka, torra och tråkiga att äta. Äldste sonen modellerar små kulor eller tärningar av sina (gräddade)lussebullar innan han äter dem. Han tycker de blir både godare och saftigare av det. Har själv inte provat detta.
/mockapocka
Skicka en kommentar