söndag 19 april 2009

Tågdunksblues

Har börjat drömma om sommaren.
Förvisso drömmer jag om sommaren året om med undantag för juni, juli och augusti, men vid den här tiden på våren blir drömmarna mer påtagliga. Så här års parar sig alla tidigare somrars minnen med alla drömmar om kommande somrar och resultatet blir en längtan som nästan golvar mig.

Till mina drömmar.
I år vill jag åka tåg ner till Medelhavet med mina döttrar. Det gjorde jag med två av dem, min 14- resp 17-åring, förra året också; genom Danmark, Tyskland, Österrike och Slovenien till Kroatien. Efter några dagar i vackra, steniga Kroatien genom Italien, med besök i Venedig och italienska badorten Alassio, vidare längs med franska côte d'azur där tåget far fram på bergskanten ovan ett intensivt blåturkost hav. Sen avstigning på smultronstället.

Det är något med att åka tåg. Man ska sitta still och inget göra. Förutom att äta matsäck, prata, sova, läsa böcker och titta ut genom fönstret på landskapet man passerar. Och om man som jag gjorde, åker med sina tonåringar, så sitter också de still, bredvid eller mittemot, i timme efter timme. Man kan sova mot varandras axlar, sitta tysta tillsammans, prata om ditt och datt eller småbråka. Sen kliver man av i någon stad för att byta tåg, och handlar med sig ny matsäck.

Vissa minnen är tydligare än andra. Som när vi vaknade i vår liggvagnskupé en tidig morgon på väg in i Slovenien. Jag drog undan gardinerna just då solen gick upp över bergen och färgade himlen rosa. I dalarna låg små byar i vars utkanter djur gick och betade. En märkvärdig stillhet vilade över landskapet. Som om vi åkte genom en tavla.

Eller när vi åkte i 35 grader varmt tåg genom Italien. Fläkten som erbjöds var den som kom in genom de helt öppna fönstrena, ackompanjerad av gardinerna som slog frenetiskt i vinden. Vi (iallafall jag)var halvt bortdomnade av värmen men hölls vakna av ett gäng makalöst pigga italienska tonåringar intill som oavbrutet pratade och skrattade i munnen på varandra.

Sen var det ju mysigt när vi var av tåget också...
Återkommer kanske till det.

11 kommentarer:

mockapocka sa...

Jag vill följa med!
Jag kan ta med mig killarna så kan vi alla sova på varandras axlar. Gu, va härligt.
Men då ska vi inte åka mellan portugal och spanien nattetid. Åtminstone inte utan pass...remember?

AnnelieH sa...

Wow, vilket minne.. Och så otroligt sugen jag nu blev på att åka tåg med mina tonåringar, ditt minne har smittat mig med en dröm!

Kram//Annelie

Mofs..helt enkelt sa...

Ahh jag gillar också att åka tåg. fridfullt och smidigt. Åkte mycket tåg genom förra jobbet. Saknar det lite nu. I sommar ska jag råda bot på det då jag faktiskt planerat lite resande genom Sverige(inte då en sk.bloggresa som blev lite spontant*gapskratt*)
Ha en bäst dag Nilla
Jag diggar din stil skarpt*låter cool*

grynet sa...

Men Nilla, det här ser ju fräscht ut!
Ombyte förnöjer. Nu får jag bara länka om dej.
Tåg är bra. Finns en viss frihet i det när man reser långt. Har man tur kan man handla ätbart och man kan ju röra på sig när lederna stelnar.
Är riktigt sugen på tågluff. Missade det under ungdomsåren.

Yvonne sa...

Ja, det är härligt att resa med tonåringar! =)

linn sa...

oooh ja. min favorit tåg sträcka är malmö norrköping. serveringen strax efter lund. frukost efter hässleholm, påväg in i de småländska skogarna. sjön utanför alvesta station som påminner om illamåendet som alltid kommer i samband med stoppet i nässjö. och sen den 40 minuter långa sträckan fram till linköping.

du kanske skulle bli årskortare? och ständigt svisha runt på olika tåg i sverige? det finns en hemlös man med årskort som varje kväll tar ett natttåg till en ny plats.

Anna sa...

Åh, det låter verkligen helt fantastiskt. DET skall jag göra nästa sommar när jag har semester nästa gång! Kan knappt bärga mig...;-)

Har länkat om till din nya fina blogg!

Kram

Ann-Louise sa...

Det låter härligt! Var det sk tågcharter, eller bokade ni tåg på vanligt sätt? Hur är priset på tåg ner till Europa i förhållande till flyg?

Oj, många frågor blev det, men jag är jättesugen att prova på. Att jag dessutom har flygnoja gör inte saken sämre.

nillas liv på pinnen sa...

Mocka: Ja, vi kanske skulle göra det i sommar!? E är sugen på att åka i år också.

Annelie: Gör det! Det är verkligen mysigt <3

Mofs: Sverige är inte fel det heller. Skulle gärna åka längst upp i norr, där har jag aldrig varit.

Grynet: Tågluffarkorten finns kvar, det är bara att packa och ställa sig på perrongen!

Yvonne: Ja, det är bäst!

Linn: Nja, jag tror jag håller mig till nöjesåkande då och då! Puss <3

Anna: Kul att du hittade hit!

Ann-Louise: Jag tycker heller inte om att flyga. Vi köpte tågluffarkort förra året. 1 500 för kidsen (10-dagarskort) och 2 500 för mig.

stort och smått sa...

Jag blir också sugen på att åka tåg genom Europa! Om ett par år när barnen uppskattar att sitta stilla länge.

Humlan sa...

Det där lät helt underbart.