söndag 29 april 2012

Kan man ha bokcirklar som jobb?

Jag är sedan i höstas med i en bokcirkel som är så bra att jag är alldeles konsternerad. Hakan hänger nere vid knäna varje gång vid ses. Va? Är det här möjligt? tänker jag. Hade jag vetat att det finns bokcirklar av den här spänstiga kvaliteten hade jag gått med i en för länge sedan. Å andra sidan är det kanske bara vår som når dessa exceptionella höjder. Förmodligen.

Men en till vore trevligt, då i mina hemtrakter. (Den andra befinner sig på främmande ort utomlands.) Inte för att den nya skulle bli lika bra som den första, men lite bra kanske den skulle bli ändå. Och blir den inte det kan jag ju hoppa av.

Alltså: Om någon i min stad vill starta en bokcirkel så kan den vara så vänlig och fråga om jag vill vara med i den, tack.

14 kommentarer:

Shamrock sa...

vad gör man på en bokcirkel? Dricker vin?

Agneta sa...

Ja, vad gör man? Pratar böcker man läst, gissar jag. Men hur..?

Kalle Byx sa...

Bibliotekarier har bokcirklar som jobb fast de gör en massa annat också.

Singelmamman sa...

Jag startade en bokcirkel på distans. Om 20 dagar ska vi alla ses i cirkeln och dricka vin.
Och prata den bok vi alla ska ha läst.
Men framför allt dricka vin.

Zelda sa...

Sådär då fick man lära sig ett nytt ord igen. Helt klart har mitt ordförråd utökats sen jag började läsa din blogg. Synd bara att jag inte kommer ihåg att använda dem ;)
Jag undrar också vad man gör i en bokcirkel, speciellt om den är så bra så man blir konsternerad.
Tyckte annars att Singelmammans bokcirkel med vindrickande lät bra.

MalinC sa...

Vår bokcirkel är fantastisk på grund av att mina vänner är med i den! Vi läser en bok, pratar LITE om den och dricker EN DEL vin.
Men er bokcirkel låter ju fantastisk också! Vad gör ni?? Hur får ni igång ett spänstigt samtal?

Karin sa...

Har hittills bara råkat hamna i konsternerande bra bokcirklar. Man läser en bra bok och blir alldeles till sig av förtjusning och stryker under och markerar långa stycken i kanten och så, äntligen bokcirkeldags och då blir det riktigt kul! Va, tycker du att han gjorde RÄTT?? Mäh! Han är ju värsta bedragaren. Och hon borde ju förstått, eller hur. Vaddå? Var det inte hennes pappa som skickade brevet?

Men stilen är i alla fall väldigt nyanserad och subtil. Hurdå mesig?

Ja ni kanske förstår på ett ungefär. Man läser och har sin alldeles bestämda uppfattning av vad boken handlar om och hur den är skriven och så möter man andra som läst samma bok på ett lite annorlunda sätt och så sitter man där och jämför läsupplevelser. Berikande, minst sagt. Och väldigt kul!

Knasterfaster sa...

Det finns en bokcirkel på biblan. Jag tog en broschyr om det på bokmässan men den har jag slängt. Jag kan inte inte starta någon bokcirkel. Jag förmodar att man måste vara värdinna om man är den som startar cirkeln och jag är så dålig på att göra kaffe. Det blir aldrig klart.

Karin sa...

Knasterfaster, vi dricker te på vår cirkel. Påste, så det handlar egentligen bara om att koka lite vatten. Och det förekommer bokcirklar som dricker vin i stället. Det finns praktiska vinflaskor med skruvkork numera...

nillas liv på pinnen sa...

Shamrock: Nope, vi brukar dricka kaffe och te.

Stort och smått: Jaaa, vi säger vad vi tycker om boken och sedan diskuterar vi den. Och lite annat som vi kommer in på.

Kalle: Kanske att jag skulle ha blivit bibliotekarie. Fast jag vill ju helst inte vara ansvarig för cirkeln, jag antar att man lätt får den rollen när man jobbar som bibliotekarie.

Singel: Vi dricker kaffe och te!

Zelda: Är väldigt glad att jag kan bidra till folkbildningen genom att slänga in ett spännande ord då och då. Kan meddela att jag även bidrar till min folkbildning.

MalinC: Ja, hur får vi igång ett spänstigt samtal? Vet inte, det bara kommer. Kanske är det avsaknaden av vin?

Karin: Precis! Tack.

Knaster: Ah, men! Det var ju dig jag tänkte på förstås. Eftersom jag inte vill vara värdinna. Jag vill mer kunna komma insläntrande som en oansvarig elev om du fattar. Ja ja, vi kanske kan hitta någon som vill starta en bokcirkel åt oss? Någon som tycker om att koka kaffe eller te.

Magica de Hex sa...

Meh. Då är du ju OTROGEN. För bövelen.

nillas liv på pinnen sa...

Magica: Jaha? Men då börjar jag förstår inte i någon mer cirkel. Tack för informationen.

Osloskånskan sa...

Jag har provat några stycken men det har aldrig varit nån höjdare.
Misstänker att en med dig hade varit världens grej, så om du möjligen flyttar till Oslo och startar en bokcirkel, så count me in.

nillas liv på pinnen sa...

Oslo: Haha, men raring nu får jag nästan lust att flytta till Oslo! =)