torsdag 21 februari 2013

Ah, men nu har jag en reflektion

Det är ett fasligt tågåkande till Västerås nuförtiden! Man kan undra varför. Men, nu var det inte det som skulle utgöra råvaran för min reflektion slash piskrapp. Däremot: Rösten som ropar ut förseningar och spårändringar på min centralstation.

För den är extremt irriterande. Det är något med intonationen och tonläget som är inåthelvete fel, och man undrar: Vad är syftet? För det måste väl finnas ett? Varför får inte människan prata som folk?

Man kan ju bara tänka sig om det varit en mansröst. Då hade lätt kaos brutit ut på perrongen, det är min teori. Manliga röster med ett snäpp för högt tonläge parat med en intonation som knappt märkbart - men likväl - sakta strävar uppåt mot slutet av meningen passerar inte ostraffat. Åtminstone inte i landsorten. Vissa blir faktiskt så provocerade att rallarsvingen börjar veva. Själv skulle jag förmodligen bli stående med ett nervöst leende på läpparna, för sådan är jag; patetisk ibland, men ändå ganska bra i det stora hela.

Men nu är det ju bara kvinnliga utropare som låter löjliga. Vilken tur.

10 kommentarer:

Magica de Hex sa...

Min stilla undran är för det första, vad har Västerås som inte t ex Stockholm har? För det andra, varför skulle det vara snäppet värre med en mansröst? Jag bara undrar om du har någon faktisk förklaring? Och så för det tredje, ingen undran iofs, utan snarare ett påhopp, sätt på dig hörlurar då rå så slipper du höra eländet. Bara en reflektion alltså.

nillas liv på pinnen sa...

Magica: Skulle inte du åka till Galapagos? Va?

Karin sa...

Dom har gått på kurs och lärt sig 1) att kvinnliga utropare hörs generellt bättre eftersom de vanligtvis har ett lyssnarvänligare tonregister och 2) att folk anses sålla bort förväntad information och därför betonar man lite oväntat. "Tåg nummer 1234 kommer strax in på SPÅR tre."

På påstående 1) svarar jag att så är det nog. På påstående 2) att det vore väl underligt om man inte lystrade till normalt tilltal när det handlar om sånt som man är intresserad av, så de där kurserna får de allt göra om!

Knasterfaster sa...

Jag åker tåg alldeles för sällan.

Marina sa...

Då måste jag alltså åka tåg direkt när jag kommer hem, bara för att kolla...

Magica de Hex sa...

Jorå, snart är du av med mig!

nillas liv på pinnen sa...

Magica: Nääää...:(

Titti sa...

Vem har bestämt att de låter löjliga?

nillas liv på pinnen sa...

Titti: Ja, men typ lilla jag...

Katarina sa...

Jag vet att jag borde ha läst hela inlägget men faktum är att jag efter första meningen är helt fast i funderingar kring varför det åks så mycket tåg till Västerås nuförtiden.

Varför åks det så mycket tåg till Västerås nuförtiden?

Jag kommer inte att kunna tänka på något annat förrän jag får veta.