söndag 18 april 2021

Köteori

Började läsa sidan tjugo i A Suitable Boy imorse men tappade totalt fokus när en specialist i köteori tog till orda på radion. Han uttalade sig om Sveriges vaccinationsprogram. Vi kan bli effektivare, var hans budskap. Vi kan ha ett system som undanröjer problemet med människor som avbokar sina tider.

WOW!

En specialist i köteori.

Googlade och upptäckte att man kan läsa köteori på Linköpings universitet.

WOW! 

Finns detta som akademiskt ämne internationellt, eller är det bara i Sverige? Kan man doktorera i ämnet? Är det människor som tycker om att köa som söker sig dit, eller är det de som hatar det?

Är det någon av mina (fem) kära bloggläsare som läst köteori och kan berätta mer?

Nå, nu ska jag återuppta läsandet av min indiska roman. Jag var själv i Indien 1980. Minns att de inte hade kösystem överhuvudtaget, och att jag saknade det. Vid ett tillfälle, när vi skulle köpa tågbiljetter, tog min pojkvän saken i egna händer och ordnade en kö och ställde sig själv först i den. Handlingskraft av postkolonial karaktär, eller vad man nu ska kalla det. Minnen, minnen.

Nu ska jag läsa sidan tjugo.

4 kommentarer:

Karin sa...

Jag hörde samma inlägg och ilsknade till. För mycket sändningstid för en ickefråga, tycker jag. Det framgick ju rätt tydligt att man övervägt köspecialistens förslag om att överboka vaccinationstiderna i hopp om att lagom många skulle utebli och att hanteringen därmed skulle bli "effektiv".
Så lagom effektivt för den pensionär som med hjälp av något barn (som tagit ledigt från jobbet) skjutsats till vaccinationsplatsen för att mötas av ett: "Sorry, vi överbokade dig så det finns inget vaccin för dig idag. Men du kommer att bli kallad för ett nytt försök!"

Möjligen kan det vara en bra idé när det gäller flygresor och liknande. Där har jag anmält mig som frivillig ibland vid överbokningar pga: "Den som kan skjuta upp sin resa till nästa plan får 5000 kronor."

Fast köteoretiker vet jag inte om jag vill bli. Tror att det då finns en risk att man tappar sin tro på mänskligheten.

Karin sa...

... och sidan tjugo? Lite svårläst, eller?

nillas liv på pinnen sa...

Karin: Ha ha. Jag har ju kommit till sidan trettiofem, tror jag. Måste kolla!

nillas liv på pinnen sa...

Men du då, Karin? Har du gett dig i kast med den?