lördag 20 mars 2010

Ångestbabbel

Igår gjorde jag något som jag aldrig gjort förut i hela mitt liv; jag skickade in en novell till en novelltävling.
Jahapp, liksom.
Varför berättar jag det här, kan man undra. Med tanke på min fobi för att misslyckas inför öppen ridå så verkar det lite korkat.
Men kanske inte så himla mycket ändå, för de rangordnar väl bara de tre främsta, eller så? Om det skickas in t ex 3427 noveller så rangordnar de väl inte alla? Nej, det kan jag inte tänka mig och alltså kommer jag nog på plats fyra tillsammans med 3424 andra noveller och det vet jag inte om man kan kalla misslyckande. Kan man det?
Jag vet inte ens om det var någon novell. Det är sant, jag vet inte det. Jag har inte kriterierna för novell helt klara för mig och jag kollade inte upp dem. Kan vara mer av en krönika om jag har otur.
Jag vet heller inte om novellen (läs: texten som ev är en novell) är bra. Anledningen är att den var sådär halvdan när jag hade skrivit ner den första gången och att jag sedan läst igenom den typ tjugo-trettio gånger och ändrat något varje gång. När man har läst en text så många gånger är den varken bra eller dålig. Varken rolig, fyndig, känslosam eller välskriven. Den är bara djävulskt tråkig. En grå massa av bokstäver och försök till fina formuleringar. Ah, men fy fan, alltså. Men jag kan inte komma värre än fyra med alla de där andra.
Kanske är det lite onödigt av en männska i min ålder att börja skriva? Jag menar, har man inte skrivit en massa tidigare i sitt liv så är det kanske lite väl sent? Och lite onödigt. Jag är ju inte uppdaterad på allt. Vet inte vad yngre människor gör i Stockholm t ex. Har ingen aning. Vet bara vad en snart 50-åring gör i min lilla stad och det är inte speciellt spännande kan jag säga. Men allt måste väl inte vara spännande kanske. Men lite kanske. Eller inte. Eller. Och. Blä.

33 kommentarer:

Knasterfaster sa...

Jag tycker att det var modigt gjort utav dig!!! Om du inte hamnar högt upp på listan så beror det på att juryn är värdelös. Din text kommer att vara suverän! Lycka till!!!

Åsa Hellberg sa...

Nej för bövelen, du är i dina bästa år.
Jag vill inte ha spännande. Jag vill ha varmt, roligt och medkännande.
Skriv den till mig!

M sa...

det är aldrig för sent att göra något som man vill. bra gjort!!

Malla sa...

Kan jag få läsa den? :)

Fru Venus sa...

Jag tycker fjärde plats för första försöket är toppen! :-) Det är aldrig för sent att börja med något nytt och vad jag vet så finns det ingen regelbok för vad man får och inte får göra vid en viss ålder - och finns det så eldar jag upp den tvärt! Kram

Maj Korner sa...

Bra Nilla! "Det är skönare lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge." (den kan du träna dina elever på nästa vecka)

Nygenomläst text som man skrivit själv är jättesvår att bedöma, det tycker jag med. Däremot råkar jag ibland ut för texter jag skrivit för länge sen och innan jag riktigt fattat att det är jag som skrivit och Jante slagit till så kan jag tycka det är jättebra. Det kanske är likadant med dig.

Sen har varje text sin egen sorts läsare. Du märker ju hur många som läser dig här, alla de gör det ju av ett skäl.

reneesfotoblogg sa...

Tack, jag känner till syndromet! Varje gång jag skickar in en bild till bedömning i något sammanhang så har jag valt den absolut sämsta.
mvh R

Agneta sa...

Om du känner för att jag ska få läsa den så vet du vart du ska maila den.
Jag är 1) Nyfiken, 2) Jättesugen på att läsa den 3) Du kan få läsa min text jag skriver. Kanske.

Malde sa...

Det går säkert väldigt bra!

Kram

Gafflan sa...

Bra gjort säger jag! Du har säkert skrivit en alldeles förträfflig novell/krönika...och en fjärdeplats är inte fy skam ;D
Kram och lycka till.

Eva sa...

Är den bara hälften så bra och rolig som dina blogginlägg kan du känna dig cool!
Klart du hamnar högt upp i tävlingen! Lova berätta var man kan läsa den sen när den bli publicerad!
Lyckospark!

nillas liv på pinnen sa...

Knasterfaster: Tack, det där med den värdelösa juryn ska jag använda.

Åsa: Ja, men varmt, roligt och medkännande var nog tanken. Medkännande med mig själv då.

Mona: Så brukar jag också säga. Förutom när jag tvekar på det.

Malla: När tävlingen är slut och jag kommit på plats 3105 så kanske jag publicerar den här på bloggen.
Eller inte.

Fru Venus: Du har så rätt. Bara trams av mig att börja gnälla om åldern. Herregud, jag kan ju leva flera år till och då kan jag väl få göra vad jag vill de åren?

Maj: Det ordspråket är kanon! Det ska säga några gånger om dagen nästa vecka haha. (Mina arbetskamrater och elever vet redan att jag är lite...orginell, så de kommer ta det med ro.)
Jo, det är ju verkligen så att den text som en tycker om kan en annan dissa totalt. Och det är en himla tur att det är så.

Renée: Betvivlar starkt att du har några "sämsta" bilder.

Stortosmått: Jag har mailat dig! Maila hit dina texter bums!

Malde: Nej, det tror jag inte.

Gafflan: En novellkrönika kanske? Ny genre uppstår efter denna tävling.

Ystrasystra: Åh, tack snälla du. Men nej, jag tror inte att den kommer bli publicerad. Såvida alla andra noveller håller väldigt låg kvalité.

Tänkte bara sa...

Jag har inte ens kommit till skrivandet ännu. Har bara en känsla i kroppen att jag vill. Det ska bli spännande att läsa den. Vart skickade du den? Vilken tävling?

mockapocka sa...

Jag har också en mailadress.

♥ Carina ♥ sa...

Vad roligt! Det går nog bra, du har ju förmågan att "fånga" läsaren. Det får vi ju bevis för här på bloggen :)
Lycka till!
Kram

Ulrika sa...

Jag tycker att du både är tuff och duktig som skickat in den.

Du skulle ha haft någon som kunde läsa den med fräscha ögon. Fast jag förstår om du inte ville.
Jag vet inte om jag skulle ha velat det, eller om jag ens har någon som jag litade på.

Jag tror det går bra, även om du blir fyra med en massa andra, så har du tagit steget.

Nästa gång blir det lättare!
Lycka till!

nillas liv på pinnen sa...

Tänkte bara: Oj, det vågar jag inte berätta.

Mocka: Kolla den då! Jag skickade den i morse.

Carina: Det är lättare här på bloggen för det spelar inte så stor roll hur det blir när jag skriver här, och i och med det är det bara att blåsa på.

Ulrika: Jag tänkte inte ens tanken att jag borde låta någon/några läsa den innan jag skickade in den. Varför gjorde jag inte det? Korkat. Men nu vet jag det om det blir någon mer gång.

Markattan sa...

Åh vad roligt, spännande. Jag håller tummarna och är rysligt nyfiken...

Markattans@gmail.com :)

Pia sa...

Kul!!! Oavsett om du blir en av tre eller en av 3427!! Vart har du skickat in den?? *nyfiken*
Jag håller tummarna! Kram!

Linn sa...

hahah...det är fint att alla runt omkring mig har börjat skriva så mycket. Jag får läsa några alster av Kajsa och Per då och då och ha åsikter, men grejen är att texter är så fruktansvärt svårbedömda. Jag kan ju bara bedöma tillgängligheten; om man fattar poängen, om den berör - för, i Per och Kajsas fall, så har dem stenkoll på olika skrivartekniker, som de använder sig hejvilt av och vill ha bedömda, och jag känner "eh". Så jag vet inte om jag riktigt supportar idén med en tävling överhuvudtaget.
Anyway. jag joinar din kör och säger att jag också vill läsa.

Puss.

Märta sa...

Men du har ju redan vunnit! Du skrev en novell och skickade in den!
Tycker du ska fira järnet ikväll! Den största segern i livet är att utmana sig själv och sina rädslor eftersom man alltid är sin egen kritiska övernitiska domare. Och bödel för den delen..
HEJA Nilla!

cat sa...

Det var ju någon som debuterade som författare när han var i 80-årsåldern så vad är väl nästan 50!

Jag håller tummarna för din text som eventuellt kan vara en novell :)

Osloskånskan sa...

...ungefär så det känns att vara svensk i det store utland, och icke ha snøring på skvaller, kändisar o sånt i gamlelandet...

Mia sa...

Jag önskar dig lycka till... du är en författare oavsett hur det går!

Y sa...

Men det var väl på tiden! Upptäckt måste du ju absolut bli förr eler senare, men hjälp dom redaktörer som inte läser bloggar på traven - skicka in massor!!!! Så blir det förr ;)

Katarina sa...

Modigt och spännande. Bravo!

Du kan ju alltid hoppas att juryn är så ung att de inte inser att ditt språk är gammaldags utan tror att det är nyskapande. ;-)

Skämt åsido är det ju konstigare att unga människor som levt i en ganska begränsad klick av människor tycker att de har den medkänsla och människoinsikt som jag menar är avgörande för om en text kommer att beröra eller inte.

Men så förstår jag mig ju inte heller på de där superpopulära bloggarna skrivna av unga vackra kvinnor i 20-årsåldern eller yngre och är istället omåttligt förtjust i din.

Jag kommer iallafall att hålla tummarna för dig.

Camilla sa...

Vad spännande!
Jag ska hålla tummarna för dig.
Ha en bra dag och kram på dig!

Mika sa...

Jag tror du skriver fantastiska texter! Djupa, sorgsna, roliga humoristiska... romantiska och fantastiska texter om vartannat! Jag hoppas så att dom ser din fantastiska förmåga... jag hoppas så att dom ger dig första platsen! Inte för att det är viktigt att vinna, utan för att det kanske ger dig en spark i "röva" och lite självförtroende att skriva mer! Se så många du fångar med dina anekdoter här!!! Tänk så många som kunde glädjas åt dina texter där ute!!! Kom igen nu Nilla!!! Jag hejjar på dig!

Kram
Mika

Mina dagar sa...

Absolut INTE onödigt!!!

Superkul att du skickade in den! Det må vara novell eller nått annat!

Om man inte vågar så vinner man ju inte heller nått!! (eller hur man nu säger)

Kram Eva

Y sa...

Söndagsmorgonkikade runt för att se om bloggvärlden hinner skriva en solig dag som denna... måste bara lägga till här: Sträck på dig! Du skriver jättebra! Desutom har du väldiga massor av följare och det säger nog en hel del, alla är väl inte dina kompisar IRL ;) Klart du kan skriva. Jag håller tummarna. Och fjärde plats (i värsta fall) är inte fy skam :)
Skriv!

nillas liv på pinnen sa...

Markattan: Alltså, jag vågar inte skicka den. Just nu vågar jag inte ens läsa den själv. Usch och fy, liksom.

Pia: Vågar inte berätta var jag skickat den. Varför det, kan man undra...?

Linn: Nä, tävlingar är ju lite sjukt egentligen eftersom olika personer tycker om olika texter. Men va fan ska en wannabeförfattare göra? Klistra upp sina texter på stans anslagstavlor? Ja, kanske det...

Märta: Ja, lite så. Risken man tar är väl att man kanske efter tio inskickade noveller inte har fått en reaktion. Då kanske självförtroendet dalar, och utan självförtroende kan man ju inte skriva.

Cat: Tack, Cat. Jag har ju hela 32 ½ år kvar till 80. Hur mycket tid som helst faktiskt.

OS: Det kan jag tänka mig! Man blir ju liksom bortkopplad från allt nytt när man är utanför landet så.

Mia: Well, känner mig väl inte helt övertygad om det haha.
Välkommen hit förresten!

Regnnatt: Tack du. Jag vill verkligen skriva skriva skriva. Jag tror att du vet vad jag pratar om, eller hur?

Katarina: "omåttligt förtjust i din" Ack, du kan verkligen konsten att skriva kommentarer! =) =)

Camilla: Tack, så många som håller tummarna för mig nu så måste det ju leda nånstans! =)

Mika: Verkligen? My god, tänk om du har rätt! *säger upp mig imorgon*

Ewa: Nej, det kan faktiskt inte vara onödigt eftersom jag tycker det är roligt. *ser nyktert på saken*

Linn sa...

Mm....för stadens anslagstavlor är ju fortfarande det ENDA sättet att få ut sina alster...åååh om det bara fanns ett världsomspännande elektroniskt nät kopplat till datamaskiner som alla människor hade tillgånt till där man kunde publicera texter...sätt upp texten på busshållplatserna? så kan du lämna ditt telefonnummer så kan folk få ringa och kommentera.

nillas liv på pinnen sa...

Elektroniskt när kopplat till datormaskiner?
Ja, det vore ju skitbra!