söndag 28 mars 2010

Dokumentförstöraren nästa

”Ansvarstagande”
”Självinsikt, självkänsla och sunt självförtroende”
”God social förmåga”

Vackra ord som står att läsa på väggen intill entrén i Bjästaskolan där en 14-årig flicka våldtogs och sedan sveks av en hel vuxenvärld. (Se Karin Ahlborgs krönika i Aftonbladet.)

Orden känns igen på i stort sett alla skolor i Sverige idag.
Sitter de inte uppsatta på en vägg så finns de i någon pärm på en hylla.
De kallas för värdegrunden, de där fantastiska orden som vaggar in personalen i en falsk trygghet; nu har man iallafall gjort något. Fast man inte har det.

Av egen erfarenhet vågar jag påstå att man på alla rikets skolor suttit många långa timmar i konferenser de senaste åren för att hitta de perfekta formuleringarna. De som ska förmedlas till eleverna och därmed göra dem till de goda fina uppväxande människor som man har en drömföreställning om. De som inte mobbar, de som inte kallar varandra för hora, de som inte sprider falska nedsättande rykten bakom ryggen på andra, de som har civilkurage nog att stå upp för sina medmänniskor.

Hur naivt är inte det? Hur kan vi tro att barnen ska ta det ansvar vi inte själva tar? Hur fräckt är det inte av oss att lägga över ansvaret på det uppväxande släktet när vi själva blundar? Ja, jag skriver "vi" här av den enkla anledningen att varianter av det som hänt på Bjästaskolan händer i alla delar av vårt land dagligen, och vi har alla ett ansvar.

Barn gör som vi gör, och inte som vi säger. Att inse det är enda vägen framåt.
Men idag är jag pessimistisk.

21 kommentarer:

Malla sa...

Tack för ett bra inlägg! Det går åt skogen om man blundar och ja, visst gör barnen som vi gör.

Fru Venus sa...

Du har alldeles rätt, och det är tyvärr inte bara i Sverige det är så där. Men just den här soppan har jag svårt att ta till mig, till och med en präst som blandar sig och tar parti!? Så jävla galet. Jag lider med tjejen och hennes familj.

Maj Korner sa...

Det som hänt är fruktansvärt. Men jag tycker att den klappjakt som det sen blir åt andra hållet är lika hemsk. Inte för att jag på något sätt håller med befolkningen och prästen utan för att det ska slås tillbaka med lika hårda ord och lika mycket förtal och förföljelse.

Det är något som är i grunden fel.

Agneta sa...

Bra inlägg, Nilla! *står upp och applåderar*

(Här har jag skrivit jag vet inte hur många kommentarer, som alla blivit röriga och upprörda)

Gafflan sa...

Bra skrivet Nilla! *applåder*
Jag undrar också hur vi som vuxna kan förvänta oss att våra barn ska ta ansvar för värden som bara står på papper och väldigt sällan praktiseras. Jag vill inte lägga skulden på någon men i stor utsträckning ligger ansvaret på oss föräldrar att tjata om alla människors lika värden och att mobbning i alla former inte är acceptabelt. Skitsvårt!!

Lillian sa...

Så sant! Jag gillar inte hyllvärmare, lev efter värderingarna istället för att rama in dem och hänga upp dem på väggen. Det är inte där de ska vara utan som en del i varje människa.

Märta sa...

*stående ovationer för ett strålande inlägg*
Det händer ofta att jag får en gigantisk klump i magen av hopplöshet. När vackra ord ska skyla över det faktum att något är riktigt snett i samhället.
Kritiskt tänkande och empati verkar vara omodernt och det som hände/händer i Bjästa kan hända var som helst..

Anonym sa...

Media kan vara bra på många sätt. Men i detta specifika fallet, tror jag att det blir än mer tragiskt... ;)

Osloskånskan sa...

Var inte pessimist Nilla, det FINNS bra ungdom och unga vuxna. Men dom syns inte alltid så som Amanda i UG. Och HON hade ju ingen aning om att det skulle komma i UG. Hon gjorde det ju av medkänsla.
Dom finns Nilla, dom finns.

Åsa Hellberg sa...

Det är klart att det börjar hemma. Om varje unge blir sedd och hörd skulle vi slippa mycket av det som idag skapar mobbing, missbruk och övergrepp.

På min sons första skola, låg- och mellanstadiet, tog lärarna alla elever i hand och hälsade välkommen varje morgon.
Då blev alla sedda i alla fall en gång den dagen...

Kram Åsa

Singelmamman sa...

Nä jag är inte pessemistisk, men förbannad. Och den häxjakt som blivit åt andra hållet är lika fel den. Men värst är att prästen och andra skyller på a) svts klippning av inslaget, b) internet. När sanningen är att de själv bär ansvaret för vad de säger och gör.

Cina sa...

Håller fullständigt med! Barn gör som vi gör och inte som vi säger! Mycket, mycket bra inlägg, Nilla!

Knasterfaster sa...

*gråter* Bra skrivet Nilla! Det går inte att lägga över ansvaret på "någon annan", föräldrar, skola eller samhälle. Det är alla vi vuxna som måste ta ansvar för alla "våra" barn. Det kan vara allt ifrån en så enkel sak som att säga "hej" till grannflickan så att hon känner sig sedd till att vara superengagerad och en god förebild för barn och ungdomar.

Stina med Blenda sa...

Så jätte fruktansvärt !!!!

Har inga ord för det som hänt *cry*

*mår illa av att något sånt här kan hända överhuvud taget*

Men är jag förvånad ?

NEJ !

Ulrika sa...

Otroligt att den som hände i Bjästa överhuvudtaget kan få hända!

Skamligt är var det är...
En hel bygd (av ffa vuxna) höll gärningsmannen om ryggen och det är deras fel att han sen våldtog igen!

Jäkla grymma värld!

Jag är också pessimist idag!

cat sa...

Helt rätt! Vuxna som vistas kring barn kan inte vara bra förebilder om de inte själva uppför sig med hyfs.

Magica de Hex sa...

Det är helt FRUKTANSVÄRT det som hänt. Man tror inte att det är SANT att vuxna människor kan vara så j-a ELAKA och vägra inse sanningen. Jag är chockad ända in i märgen av det som hänt. Stackars, stackars barn.

mika sa...

Sanna ord! Jag tänker på alla lärare genom tiderna som smitit in på lärarrummet på rasterna... och så tänker jag på de få som stannade ute och pratade och umgicks med oss elever... om man kanske skippade X antal möten och X antal "temadagar" (vet inte vad dom kallas..) och fördelade över den tiden till att umgås med elever... så att dom fick känna sig viktiga och synas... och se att vuxna inte bara vill umgås när dom får betalt för det... då kanske värderingarna kommer automatiskt i mötet med den andre...

Mika

Realisten sa...

Bra skrivet, Nilla! Du har så rätt.

nillas liv på pinnen sa...

Malla: Ja, de gör som vi gör. Punkt.

Fru Venus: Jag tror tyvärr att det lika gärna hade kunnat hända någon annanstans. Vi är lättpåverkade och om "alla" säger att det är si och så, så är vi nog många som går på det.

Maj Korner: Det är syndabocksmentaliteten och oförmågan till självinsikt.
Därmed inte sagt att de som här brustit i ansvar är oskyldiga, för det är de inte.

Stortosmått: =)

Gafflan: Jag tror inte tjat skulle behövas om vuxenvärlden tog det ansvar som vi borde ta.

Lillian: Alla skolor är så rädda för att bli stämda och anklagade nuförtiden att man snart drunknar i fina skrifter om hur man ska jobba med konflikter/regler/mobbing etc. När man istället borde vara tillsammans med barnen och reagera/agera med hjärta och mage när saker händer.

Märta: Jag hatar vackra ord som används för att visa upp en snygg fasad! Grrrr!

aprillan: Jag håller inte med dig. Visserligen är klappjakten på ansvariga i Bjästa onyanserad men programmet satte strålkastarljus på ett gigantiskt problem som vi har i vårt samhälle; att våldtäktsoffer skuldbeläggs och misstänkliggörs. De flesta som utsatts för våldtäkt anmäler inte pga av detta.

OS: Jag vet att de som vågar göra sin röst hörd finns, och det är glädjande. Jag skulle heller inte säga att det finns "dåliga" ungdomar. Det finns alltid anledningar till att vissa beter sig illa. Med en mer ansvarstagande vuxenvärld skulle situationen förbättras men det förutsätter självrannsakan och självinsikt.

Åsa: Att bli sedd för mig innebär att någon lyssnar på mig när jag har något att säga, att någon ser hur jag mår, att någon gläds med mig när jag är glad, att någon finns där när jag är ledsen. Procedurhälsningar som den du beskriver (känner väl igen det från mina egna barns lågstadieår)känns onaturliga för mig.

Singelmamman: Det är så sorgligt att det ska vara så jävla svårt nuförtiden att erkänna att man brustit i ansvar och omdöme. Vi måste kunna erkänna det om man ska komma någonstans.

Cina: Japp. Tål att upprepas: Barn gör som vi gör, och inte som vi säger.

Knasterfaster: Ja, man kan gråta för mindre...

Stina: Jag är inte ett skit förvånad jag heller. Jag har via elever hört många berättelser om hur "omöjligt" det är att anmäla sexuella övergrepp för att "ingen ändå kommer tro en". Och de vet ganska väl hur det är.

Ulrika: Författaren Katarina Wennstam (som skrivit mycket om våldtäkt) sa just det att kyrkans/prästens agerande på skolavslutningen direkt kan ha bidragit till den andra våldtäkten samma kväll. Det låter logiskt.

Cat: Och med hjärta och magkänsla. *lägger till*

Magica de Hex: Jag kände mig också chockad efter att ha sett programmet. Men, som sagt, jag tror (vet) att det händer liknande saker på andra ställen. Det finns två brott där vi i vårt samhälle tenderar att lägga skulden på offret; mobbing och våldtäkt.

Mika: Det behövs definitivt fler vuxna runt barnen i skolan, och även utanför densamma. Och lärarna har de senaste tio-femton åren fått mängder av nya arbetsuppgifter som man bara kan utföra när man INTE har barn runtomkring sig. All skriftlig dokumentation t ex. Det behöver bli ändring på det.

Realisten: Yea, I guess.

Mika sa...

Det är märkligt det där med dokumentationen... varenda lärare jag pratar med säger att det är så fruktansvärt mycket dokumentation... vad ska man med allt till??? Är det någon som egentligen läser den eller har någon användning för den??? Alltså någon nytta som överträffar allt arbete det kräver??? och vem är det som bestämmer att den ska göras? Jag kan ta ett prat med den personen... jag är ganska tjatig av mig när det behövs... ;)