lördag 4 juni 2011

Vem är du Doktor Glas?

I sommar ska jag läsa Hjalmar Söderbergs Doktor Glas tre gånger. När det är gjort har jag sammanlagt läst den fem gånger.
Första gången, det var för snart tio år sedan, tyckte jag att det var en av de bästa böcker jag läst. När jag läste om den förra sommaren tyckte jag den var så tråkig att jag inte orkade ända till slutet. Nu har jag påbörjat tredje läsningen och nu vill jag veta sanningen. Är den bra eller är den dålig? Är Doktorn en god mördare eller en ond mördare? Är det en killbok eller är det en tjejbok? Sådana frågor vill jag ha svar på.
Sedan måste jag läsa den två gånger till för att vara på säkra sidan.
Har ni några sommarprojekt?

17 kommentarer:

cat sa...

Mitt sommarprojekt är att läsa flera olika böcker :) Fast jag läser året runt, så det kanske inte kan kalla sommarprojekt.

Knasterfaster sa...

Menar du så där för egen del? Måste nog fundera en stund...
Just nu läser jag (fortfarande) En värld utan slut och det känns som om jag läser En bok utan slut. Det går att hoppa över 10 sidor utan att det känns som om jag missar något väsentligt. Jag vill läsa Harukis två senaste böcker som är utgivna på svenska. Jag har aldrig läst dikt/prosa eller vad det heter. Det kanske kan bli mitt projekt. Något förslag?

Cina sa...

Jag tycker Dr Glas är tråkig och har aldrig kommit igenom den. Beundrar dig som fixar det! Inga bokprojekt alls i sikte. Ljudbok kanske, men jag bara somnar...........

Åsa Hellberg sa...

Inte ett enda ett. Jo, att jobba. Men även jag har luckor i schemat.
Någon litterär Doktor blir det i alla fall INTE, det kan jag lova.

Småländskan sa...

Mitt sommarprojekt består av jobb och sen jobb och jobb. Däremellan (sena nätter) läser jag halvbra/dåliga böcker, såna man inte behöver tänka så mycket kring och om.
En vecka i sept. ska jag projektera på Mallis, återupptäcka det efter ca 40 års frånvaro. Sen, ja det vet i fan. Då börjar det oprojekterande livet igen!
Ha det så skönt i stugan och med ditt projekt. Sen undrar jag varför du måste läsa Doktor Glas igen och igen?! Jag tycker det är bättre att du skriver på den beiga, så jag har nåt att läsa på senhösten.
Må gott och var rädd om den blåvita, som troligen är rödblåvit nu.

Katarina sa...

Nu när du säger det måste jag också läsa om Doktor Glas. Bara för att jag vill läsa Gregorius av Bengt Ohlsson och någon bok av Kerstin Ekman som också relaterar till Doktor Glas men som jag glömt namnet på.

Mitt projekt för sommaren är en underlig kombination av att vila och göra något åt min vikt (åh nej, inte nu igen, inte nu igen, hon gör det ju ändå inte).

Jag är inte säker på hur jag ska få ihop det men tänker mig jättebra väder som ska locka till långa promenader, mycket frukt och grönsaker och regelbunden simning för att aktivera även muskelgrupper på övre halvan av kroppen.

Det känns skönt att kunna skylla på vädret om jag kommer tillbaka efter semestern och fortfarande är fet.

Mika sa...

Jag ska sy en bomullspyjamas så att den blir PRECIS så som jag vill ha den. Inbillar mig att dom är jättesköna om man bara får en som passar. Sedan ska jag lunka i den hela semestern.
Undrar om man kan sy en som ser ut som vanliga kläder. Då kan man ha den ALLTID! Underbart!
Sedan ska jag läsa så många böcker jag bara kan som berör mig... livet blir så mycket vackrare med böcker...

Shamrock sa...

Mitt ska bli att komma igång med träningen igen och förhoppningsvis tappa mina "fotkilo" så att jag är tillbaka på +-0 när sommaren är slut.

Doktor Glas har jag aldrig läst. Det är väl något jag borde göra, men känner inte för det nu. Du kanske kan recensera den så vet jag vad den handlar om

nillas liv på pinnen sa...

Cat: Då är det ett sommarprojekt på sommaren och ett vinterprojekt på vintern, kanske? Om man nu alls ska kalla det projekt...

Knaster: Var tvungen att googla En värld utan slut. Det verkar inte vara en bok för mig just nu. Jag skulle nog sluta läsa den om det var enda sättet att avsluta den.

Cina: Den är inte svårläst. Och kort är den också. Men allt som inte berör en blir ju segt och tråkigt.

Åsa: Jobba lite lagom mycket är inte det sämsta. I synnerhet inte om man jobbar med det man vill.

Smål: Rödblåvit är den nu, ja.
Jag vill läsa den om och om igen för jag vill uppfatta allt, även det som är långt ner mellan raderna. Jag vill också studera hur han skrev, hur han skildrade Stockholm och människorna i berättelsen. Formen är också intressant, påminner i vissa delar om den i min beiga. Och den beiga ska jag förstås också ägna mig åt. GIVETVIS!

Katarina: Jag vill också läsa Bengt Ohlssons Gregorius, tror jag. Ja, det vill jag.
Vad beträffar vikt så hade jag min stora viktnedgång när jag hade slutat bry mig och kände att det fick vara som det ville med vikten. I den vevan började jag jympa och gick då ner tio kilo.
Nu i efterhand kan jag bara konstatera att jag inte kan tvinga ner mig själv i vikt, det måste gå av sig själv.

Mika: Du kommer bli så fin i din pyjamas! Och klart att böcker ska beröra! Jag hoppas min kommer göra det.

Maj Korner sa...

Istället för att läsa Doktor Glas om och om igen kan du ju sticka emellan med Gregorius. Så får du se om din uppfattning om ond eller god mördare ändras.

Och så måste jag inlägga mitt veto angående "En värld utan slut" den tycker jag är bra. Men ändå bättre var föregångaren, Svärdet och spiran. Men så är jag fan av tegelstenar också.

Du minns att jag skrev om Helga, på skoj en gång va?


Helga Gregorius

Äppelträdet sa...

Jag gillar Doktor Glas. Och Gregorius. Just nu läser jag Mordets praktik som är Kerstin Ekmans replik till Söderberg. Jag gillar den också.

Ulrika sa...

Har aldrig läst Doktor Glas. Är den någon du rekommenderar eller måste man läsa den fem gånger för att förstå den.
Då är den inget för mig.

Däremot har jag läsprojekt hela sommaren, ska läsa minst hundra böcker har jag tänkt. Många åtminstone. Läser som en tok sommartid, fast jag har ju läst som en tok hela denna vinter förstås, men det blir säkert ännu tokigare på sommaren.

Sen finns det alltid projekt, men dessa brukar vara av nyttotypen och dom gillar jag av princip inte.

Hellre läsa en bok än att göra nyttoprojekt är min melodi. Men kan man göra ett nyttoprojekt mäpan man läser en god bok så är det projektet troligtvis ett godtagbart göromål.

Annika, Bokplantan sa...

Jag blir så glad när du skriver om doktor Glas och jag kan spiksäkert låta dig veta att det är en bra bok.

Däremot kan jag omöjligt ge ett lika rakt svar på frågan om han är en ond eller dog mördare. Kanske hittar du svaret i Bengt Ohlssons Gregorios? Har du läst den? Jag tappade tyvärr tråden efter ett tag.

Kanske följer jag ditt exempel och ägnar min sommar år Doktor Glas, för många frågor behöver besvaras.

Annika, Bokplantan sa...

Nu måste jag be om ursäkt för att jag blev så ivrig att skriva om Doktor Glas att jag inte ens hann läsa igenom alla andra kommentarer innan.
Det var ju flera stycken som redan skrivit om Gregorius, och du hade dessutom redan kommenterat det.

nillas liv på pinnen sa...

Maj: Jag minns! Och det är fortfarande en strålande idé.

Äppelträdet: Ska också läsa Gregorius. Får se hur jag gör med Ekman.

Ulrika: Vad kan det vara för nyttoprojekt som kan utföras mäpan man läser en god bok? Skulle jag gärna vilja vet.

Bokplantan: Gör det! Då blir vi två.

DDT sa...

Mitt sommarprojekt kanske ska bli att hitta en klänningsmodell som jag passar i och sedan sy mig ett gäng sådana. Det finns fan ingenting i klänningsväg som passar i affärerna. Uppenbarligen har alla andra människor midja på en plats där jag absolut inte har någon. Eller också har kläderna volanger. I so don't do volanger.
Att lära mig sy får väl räknas som ett delprojekt.

Maj Korner sa...

Kolla vad jag råkade hitta, visste inte om den:

http://allagodating.blogspot.com/2011/06/mordets-praktik.html