tisdag 29 maj 2012

Monark Monark, gjord av papper och bark

Jag har köpt en ny cykel idag.
 
Det hör inte till vanligheterna att jag gör det. Ändå är det tydligen vanligare för mig än alla andra. När jag berättade för cykelhandlaren att jag kört slut på min Monark som jag köpte för sisådär tre år sedan gav han mig en mycket skeptisk blick. Jag rabblade upp allt på cykeln som var bortom räddning - nav, bakaxel, kedja, stöd (avbrutet), sadeln (rest sig likt en svällande svamp), plingklockan, bakdäck (sprucket) - och han bara skakade på huvudet. Det var omöjligt, sa han, att en endast tre år gammal Monark var så risig.
Jaha? Hade jag haft cykeln med mig hade jag med nöje visat honom, men igår lämnade jag in den till min italienske cykelreparatör, så där stod jag utan bevismaterial. Du måste ha gjort någonting med den, sa Monarkvurmaren. Jag har suttit på den, sa jag för jag kan inte komma ihåg att jag har gjort så mycket mer. Vurpat med den ett par gånger, kanske. Skjutsat maken till jobbet på den när det kört ihop sig på mornarna. Och han gillar när jag kör ner från trottoarkanterna så det smäller där han sitter på pakethållaren. Brum, brum, liksom.

Jag fick köpa en ny. En röd.

18 kommentarer:

Spader Madame sa...

Ååå röda cyklar är bäst!

Spader Madame sa...

Apropå det kan det ju vara något som händer en medelålders man. Bråttom (av någon anledning -litet jobb får du ju göra själv) får skjuts av ung dam (?) hopp från trottoarkant eller något annat vidlyftigt, snoppen i kläm. Kan bli något känner jag.

Knasterfaster sa...

GRATTIS till din nya cykel!!!
Vi borde ta en cykeltur till Kärleksstigen.
Jag vill också ha en ny men jag har nyligen servat min för 1600. Allt byttes ut utom sadeln för den bytte jag förra året. Min cykel köpte jag 1999 tror jag. Den har blivit vandaliserad och kissad på, då blev det en kostsam reparation samt tvätt med högtryckstvätt. Jag har en röd cykel men jag skulle helst vilja ha en postgul eller en lila. Jag hade en lila när jag flyttade hit till Örebro men den blev stulen utanför kyrkan.

nillas liv på pinnen sa...

Spader: Kan absolut bli något! Känner jag. Men då måste jag göra research, för jag vet inte hur det känns att klämma snoppen i en pakethållare. Jag får intervjua några som gjort det.

Knaster: Jag är glad att ingen kissat på min cykel. Ingen vad jag vet i alla fall. Min gamla cykel hade inte klarat en högtryckstvätt, den hade pulveriserats, tror jag.
Vi kan cykla till Kärleksstigen i helgen, kanske? Om det är fint väder kan vi ta med matsäck.

Marina sa...

Åh vad härligt - snart ska jag slänga mig upp på min järnhäst också...det blir ju inte så mycket av den varan här borta, men i sommar, då...!!

Knasterfaster sa...

Ja! Det var ett bra förslag. Jag ska till Västerås på lördag någon gång. Vet inte vilken tid. På söndag har jag inget planerat.

Katarina sa...

Ha ha ha! Så cykelhandlare är raka motsatsen till bilhandlare?

Cykelhandlaren:
- Vill du köpa ny cykel redan efter tre år? Det kan väl inte vara nödvändigt...

Bilhandlaren:
- Va? Är din bil redan tre år gammal? Då borde du ha bytt för länge sedan. Det är nu den börjar både kosta pengar och förlora i värde, vet du.

För övrigt vill jag också ha en ny cykel. Fast inte en röd. Jag vill ha en klumpig svart utan för många växlar, tjocka däck och fotbroms.

Framförallt vill jag ha fotbroms. Annars kommer jag orsaka många olyckor och möjligen dö ganska snabbt.

Anonym sa...

Men vilken snäll fru du är som skjutsar din man till jobbet!
Fast.. jag är ju likt cykelhandlarn lite skeptisk. Nog måste du ha gjort nåt mer med cykeln som pulveriseras efter bara 3 år?
Ta nu hand om din fina röda cykel!
Hmm.. var det inte en låt som gick så?

cat sa...

Bild på den nya bredvid den gamla kanske.

Lisbeth sa...

Ha ha nu förstår jag efter att ha läst det sista meningarna. Du gillar att leva farligt du men framförallt så tror jag att du är orädd om din Monark för att du ska få en ny i en annan färg. Man vill ju inte ha blå eller vilken färg den gamla nu var hela livet.
Ombyte förnöjer och en del byter karlar och en del byter cyklar
Ha ett fint slut på veckan

reneesfotoblogg sa...

"Sitter man i en bil kan man ju köra åt helvete av bara farten när man har fullt upp med att ge fingret och dylikt."
Ovanstående citat var det någon som skrev på min blogg häromdagen betr. mitt ilskna humör och då som en förklaring varför hon själv inte kör bil.
Då förstår jag varför hon måste förnya cykelparken var och vartannat år. Kanske ändå bättre med fyra hjul än med två!
För övrigt skulle jag gärna vilja ha bevittnat maken på pakethållaren.

Magica de Hex sa...

Själv fick jag en fin cykel av min dåvarande man då jag fyllde 35. Nu står samma cykel och rostar ihop under en häck i trädgården. Tror det var typ åtta år sedan den användes. Som jag bryter allt vad jag har vågar jag nog aldrig cykla mer ...

Småländskan sa...

Håller med din cykelhandlare! Finns inte en Monark i världen som är helt slut efter tre år! Vet i fan hur du betett dig för att få den så risig.
Men, visst, ok, härligt med en ny röd!
Brumma på, men ta det lugnt!

nillas liv på pinnen sa...

Marina: Inget är som en fincykeltur när solen skiner!

Knaster: Då tar vi söndag. Be bön om lite varmare väder!

Katarina: Jag blev lite förvirrad. Försäljare i allmänhet vill ju sälja. Med tanke på att jag trots allt köpte kan tyda på någon slags omvänd strategi, kanske?
Och självklart ska man ha fotbroms! Fullständigt livsfarligt annars.

Tant Björn: Låten vet jag inget om, men att jag är en snäll fru, det vet jag! Men kanske inte varje dag, när jag tänker efter.

Cat: Kanske imorgon. Den gamla är fortfarande hos min italienske cykelreparatör.

Lisbeth: Min gamla är svart. Roligare med röd. Känner jag just nu i alla fall. Kanske misshandlade jag den svarta för att få köpa en ny. Kan vara så, men det kan jag väl inte tänka mig.

Renée: Han är väldigt snygg när han sitter på pakethållare, det måste jag säga...

Magica: Jag skulle sörja ihjäl om jag inte kunde cykla. Eller, det skulle jag kanske inte, men ändå. Kanske kommer jag lämna jordelivet när jag en dag (då jag är 90?) ramlar av cykeln.

Smål: Min Monark var visst slut efter tre år! Så det så.

Shamrock sa...

Åh du är som Silvia - du har en monark mellan benen... (gränsfall jag vet, men kunde inte låta bli)

nillas liv på pinnen sa...

SHAMROCK! Man kan inte skämta med mig om vad som helst! Nu måste jag dricka salpetersyra för att få bort en ovälkommen bild på min näthinna.

Knasterfaster sa...

Ok.

mockapocka sa...

Vad ska man säga?
Så väldigt mycket du liksom.
*ser TYDLIGT* hur du kör racer över kullerstenarna*