onsdag 4 juli 2012

Hur många memorera, ta tillfället i akt och pinsam kan man ha i en bok?

Läste genom halva min beiga i natt och upptäckte för många 'memorera'. Det är ingen hejd på vad min huvudkaraktär memorerar hit och dit, och man kan undra vad det står för? Allt står för något nuförtiden, det gäller bara att komma på vad det är.

'Ta tillfället i akt' dök också upp en, två, tre gånger för mycket. Det är bra att mina karaktärer är på hugget men de behöver hitta något synonymt uttryck så det inte blir så tjatigt. Sedan kan jag också, vid närmare eftertanke, tycka att det finns något prestationsneurotiskt med att springa omkring och ta tillfällen i akt. Typiskt tjugohundratalet. Aldrig får man slappna av för då kanske man missar något.

Slutligen ordet 'pinsam'. Hur kan jag vid tidigare genomläsningar missat alla 'pinsam'? Jag vet inte. Problemet är att det inte finns några bra synonymer. Penibel är i och för sig ett vackert ord, men väl högtravande. Prekär likaså. Prekär låter för övrigt som namnet på en rosa ros. En knappt utslagen. Vackert så det skriker, men jag vill inte att folk ska tappa fokus från själva berättelsen på grund av det formfulländade språket. Förlora sig i krusidullerna, om ni förstår vad jag menar. Trassla in sig och inte komma ut. Så det kanske får bli för många pinsam ändå.

Dagens synonymer: pinsam, smärtsam, plågsam, svår, genant, förarglig, obehaglig, penibel, ömtålig, prekär, beträngd, förträngd, konstiperad

12 kommentarer:

h sa...

Konstiperad gillade jag. Fast det låter som någon som är trög i magen. :)

Magica de Hex sa...

Och hur var det med dina egna uppfunna ord som jag nu har glömt? De där som du briljerade med för nåt år sen? Det var något konstigt som du och Korner höll på med ett slag ... :-)

Madlar sa...

Det är värre med "så" och "man"-sjukan. Urk....

Mette sa...

KONSTIPERAD! Moahaha. Vilket jäkla ord, alltså. Tänk så bra att du HITTADE alla upprepningar nu. Tänk inte: det var dumt att jag skrev det. Tänk: så bra att jag fann dem nu!

MalinC sa...

Ska nog låna memorera och pinsam av dig - tror aldrig jag nämnt de orden. Hos mig dricker de väldigt mycket te. Sörplar te. Tar klunkar med te. Myser med te. Värmer sig med te. Håller koppar. Häller upp. Detta jäkla te! Bort! Bort!
Jag är ju kaffedrickare...

Karin sa...

Jag brukar köra "lite"-test på mina texter. Fullständigt ofattbart att jag lyckas peta in ett lite i var och varannan mening. Lite trött, lite glad, lite sen, lite uppgiven, lite upp eller ner eller blått eller snett... there's no end to it.

Men jag tror inte att du är en "lite"-person. Bra att du hittar sådana där upprepningsord, för särskilt lite ovanligare, som memorera syns väldigt bra!

mockapocka sa...

Ordet måste passa till den som säger det (ros-anna?) och därför är pinsam perfekt. möjligen kan jag tänka mig att hon skulle säga/tänka "förarglig". definitvt inte konstiperad. ett eget påhittat ord kunde också funka, hon gillar ju ord (hon påminner om någon, vem kan det vara...?).

Lisbeth sa...

När det rinner mellan fingrarna och det knattrar på tangenterna är det lätt att upprepa sig. Det bara liksom måste ut på en gång. Har du ta
testat slang ordlistor för att hitta alternativ. jag såg att tex: pinsam kunde översättas med bask. Det finns ju flera nya med ungdomarnas språk och en del från den äldre svenskan. Annars får du väl hitta på ett eget. Svenska språket kan må bra av lite fler ord.
Ha en fin dag

cat sa...

Trodde också att konstiperad mer hade med trög mage att göra ;)

Knasterfaster sa...

En känsla av att vilja sträcka sig efter skämskudden - när det är pinsamt.
Är det inte korrekturläsaren som ska upptåcka sådana där upprepningar i det här läget?

Knasterfaster sa...

Sambon föreslår genant, du gör mig generad.

nillas liv på pinnen sa...

Helena: Du kan ha rätt där.

Magica: MÄPAN. Gud vilket snyggt ord det är.

Madlar: Man-sjukan måste jag nog säga att jag har slängar av ibland. Så, not so much.

Mette: Jättebra! Heja mig!

MalinC: Åh, men det är ju underbart med tedrickande i romaner! Jag tror inte att det kan förekomma för mycket.

Karin: Lite använde jag också mycket av när jag började skriva. Sedan fick jag syn på det. Ett ord som memorera syns om det så bara används tre gånger.

Mocka: Konstiperad betyder förstoppad, he he. Förarglig är faktiskt ett ord som passar henne, ska se om jag kan peta in det.

Lisbeth: Bask har jag aldrig hört! Men slang, sure, när det finkar.

Cat: Kan vara så, kan vara så.

Knaster: Jag tror det är bra om jag upptäcker så mycket som möjligt...