söndag 26 november 2017

Nu är det bra att ha en blogg att pigga upp sig med

För satan vad trist det är att sitta på ett tåg som går åt fel håll. Fullständigt deprimerande är det. Förjävligt med stort f.

Fint då att påminna sig om ett par guldkorn från helgen som gått: fobik och klydderöv.

Jag ska grotta ner mig lite i detta, för att lära sig nya ord är en lång process. Det tar tid innan man fullt ut internaliserat betydelsen, i såväl intellektuell som känslomässig bemärkelse.

För mig väcker allt skånskt positiva känslor och det första jag tänkte på när jag hörde ordet fobik var en söt liten färgglad robot. Jag har funderat på varifrån den associationen kom men har ännu inte kommit fram till någon klarhet. Man kan bara konstatera att man har samlat på sig en uppsjö av kopplingar i hjärnan när man kommit upp i min ålder.

Icke desto mindre intressant att lära sig nya vokabulär!

Om vi tittar på den skånska betydelsen av ordet fobik så dyker idiot upp, i bemärkelsen ’dum i huvudet’. Något helt annat än en söt robot. Vilket gör att en skåning kan få en rynka i pannan om man till exempel kallar henom ’Min söta lilla fobik’. Hur gulligt man än själv tycker att det låter.

Klydderöv är också ett vackert skånskt ord. Så vackert att det tarvar ett helt eget inlägg en helt annan gång. Men som ni förstår kan även detta begrepp leda till språkförbistring om man inte passar sig. Mitt råd är därför att ni väntar med att använda det till höger och vänster tills ni internaliserat den skånska betydelsen.

7 kommentarer:

Spader Madame sa...

ha ha ha. Jag ska inte säga det till mina Malmökollegor då.

reneesfotoblogg sa...

Här säger vi stôlle och klantarsel!

nillas liv på pinnen sa...

Spader: Såvida du inte har ovanligt klantiga kollegor, då är det ett användbart ord.

Renee: Men fy då, var bor du någonstans?


DDT sa...

Tänk, jag trodde det stavades fubbik. Fast vad vet jag om skånska? Absolut ingenting. Hela min erfarenhet baserar sig på två besök i Malmö och några dagar i Simrishamn. Och jag är rätt säker på att ingen kallade mig varken fobik, fubbik eller klydderöv då. Inte så att jag hörde det i alla fall.

nillas liv på pinnen sa...

DDT: Va, anklagar du mig för felstavning? Jag har ju bara hört ordet, hur ska jag då kunna stava rätt, tänker du?

DDT sa...

Nej, det var en ärlig fråga. Jag har verkligen ingen aning. Jag känner inte en enda skåning. Om jag förstår dig rätt så är det något jag borde ha i min bekantskapskrets.

nillas liv på pinnen sa...

DDT: Det tycker jag absolut att du borde ha! Alla borde ha en egen skåning, för integrationens skull.