fredag 22 april 2011

Kom hem igårkväll

Nu kan jag Barcelona. Eller åtminstone Barcelonas parker och innerstadsstränder. Varken jag eller mellandottern är speciellt intresserade av shopping så det blev inte så mycket av det. Ingenting, närmare bestämt.
Istället tog vi seden dit vi kom och la oss ner. I Barcelona ligger folk på rygg och softar varhelst man kan lägga sig ner, och varför inte? Att ligga på rygg och titta upp i himlen slår shopping med hästlängder. I synnerhet när det sker i det avslappnade sorlet av latinotalande människor och gitarrspelande amatörtrubadurer. Dottern och jag spånade om att ta seden hit till vår stad där det (ännu) inte faller sig lika naturligt att lägga sig raklång inne i stan. Vi skulle bli föregångare, trendsättare, framtidens spjutspets. Antar jag.
Det är också det där med den odefinierbara stämningen. Den där lättheten med vilken folk lägger sig ner, tar fram gitarren, picknickar, leker och spelar spel på allmän plats. Eller ligger på magen på en bänk och skriver. Ho la la.
Men jag kanske romantiserar. Bara spanska språkets känsla av galoppritt på en stäpp får mig att lalla lös i små lyckorus. Och återigen börja planera vägen fram till min flytande spanska. Den som skola rinna ut genom min mun en vacker dag. Una dia bella.
Ibland satt vi upp också, ska kanske sägas. En stor del av tisdagen, t ex, då vi åkte dubbeldäckad turistbuss Barcelona runt i cirklar med en babblande guide i form av röd plast i öronen. Efter att ha åkt den turen (de turerna) kan jag meddela att Barcelona är en arkitektofil stad. Det är arkitekter hit och och arkitekter dit. Gaudi var den som nämndes flest gånger men det finns några tusen till, och alla som är intresserade kan maila mig så skickar jag en lista.

17 kommentarer:

Hanna sa...

You're back, finemang! Hur säger man det på spanska tro, har ingen aning. Åh, det låter i alla fall helt underbart. Att ligga ner varhelst man kommer åt. Utan att ses som en dagdrivare.

winnerhorse sa...

Gaudi ja, han kunde minsann konsten att bygga hus som barn ritar dem. Vilken man, vilken arkitekt.
Softa, spanska, tapas. Räcker gott!

Önskar dig välkommen hem och Glad svensk påsk!

Åsa Hellberg sa...

Välkommen hem och glad påsk.

Gafflan sa...

Jag måste besöka Barcelona och lära min spanska det märker jag. Är nog mer sydländsk till min läggning än nordbo. Jag menar jag gillar det där med att ta det "manana" och ligga raklång i parker och stirra rakt upp. Nu ska jag bara få yngsta till att dela med sig av sina spanskakunskaper så är saken biff...typ.
Glad Påsk.

Marina sa...

Låter som en helt ok helg tycker jag!!! (fast listan på arkitekter kan du få behålla så länge, lovar att säga till om jag ångrar mig!) Spanska tänkte jag också lära mig en gång...jag kom till "El perro esta bacho la mesa" eller nåt sånt - en mycket användbar fras ;)
Ha en bra påsk!

Maj Korner sa...

Om jag inte missminner mig så hade du väl redan tjuvtränat på det där med att ligga raklång och titta på himlen. På nån kulle där du bor. Fast det är klart, det är en himla skillnad att göra det mitt på stora torget.

Katarina sa...

Brukade inte du gå upp och lägga dig på en kulle?

Men jag ska hålla utkik efter artiklar om en ny trend från din hemstad. Att folk lägger sig ner lite här och där, picknickar, tar fram gitarren och spelar spel.

Å andra sidan tror jag att det förekommer en hel del sådant i parkerna här i Stockholm just nu. :-)

Jag är glad att ni hade kul. Men avstår gärna arkitektlistan. Om nu inte Steven vill ha den. Han ska till Barcelona i maj för att gå på Formel 1. Han kanske vill avstå något lopp för att titta på arkitektur... Eller inte.

Magica de Hex sa...

Ryggläge=skönt. Gaudi=ganska läckra runda husformer. Barcelona=coolt place. Fint att du är tillbaka. Glad påsk!

cat sa...

Lät som att ni haft en mycket lyckad resa :)
Skulle vara kul att se någon bild kanske.

Singelmamman sa...

Habla spanska gör jag gärna. Men arkitekterna tar jag en annan gång.

Cina sa...

Ett besök i Barcelona har jag på min lista över saker att göra detta Räkmackeår. Och nu vet jag vem jag ska vända mig till för att kunna plugga lite i smyg och glänsa med arkitekturkunnande! Känns tryggt tycker jag!

Lisbeth sa...

Snälla inför "liggandet" i Sverige.
jag vill också göra det.
Men kanske ska vi strunta i det för har vi det här hemma är det ju inte lika mysigt att åka till andra länder. Sen har vi ju vintern Vart ska man ligga då?
Är inget avundsjuk alls på dig Bara lite blå i ansiktet.
Ha en fortsatt bra påskhelg

nillas liv på pinnen sa...

Hanna: Just det! Utan att ses som en dagdrivare. I min stad är det bara a-lagare som ligger ner inne i centrum.

winnerhorse: Men hej! Och glad påsk på dig!

Åsa: Gracias och tack detsamma.

Gafflan: Biff, typ. Man ska ju ha någon praktisk användning för barnen, eller hur?

Marina: Jag har listan klar för dig, bara att du ger ett tecken så kommer den.

Maj: Jo, jag har en dragning åt att ligga raklång och titta upp i himlen. De får borra ett hål i min kista när jag dör.

Katarina: Alltså, jag skickar gärna listan om du ändrar dig? Kan vara fin att ha när man går på visningar för att impa lite: Den här utbyggnaden påminner lite om Schlabadaskos 20-talskomplex vid Ciutadellaparken i Barcelona...
Du kommer få hängivna beundrare.

nillas liv på pinnen sa...

Magica: Jorå, de runda formerna är lite coola. Annorlunda om inte annat. Gladis påskis på dig också!

Cat: Alltså bilder och jag...Men min dotter vet hur man överför dem från kameran till bloggen så kanske...

Singel: Ja, och de flesta av de här arkitekterna är ju lite väl gamla för dig. Döda rent av.

Cina: Räkmackeår? Det lät fint. Så fint att jag tror jag också ska ha ett.

Lisbeth: På vintern kan man ha elektrisk filt och sånt. Kölden kan inte få hindra detta projekt.

Spader Madame sa...

Njuta av livet känns bra! Esset har lovat mig Barcelona och bridge!

Ulrika sa...

Självklart ska ni bli trendsättare på ryggliggning i din stad! Varför inte liksom?

Är det trendigt så är det. Det är ju bara det att ingen kommit på det ännu hos er, och nån ska ju alltid vara först. Varför inte du?

Ulrika sa...

Om du känner dig lite ensam kan jag börja i min lilla ort också. Fast jag får vänta ett litet tag, jag har ingen lust att ligga i en snödriva inte.

Säg när du börjar så börjar jag också, det finns ju liggunderlag man kan lägga på snön...!

Vad hippa vi skulle bli då. Otroligt hippa.