söndag 10 april 2011

Böcker också

Jag har också böcker i min bokhylla. Just nu ligger jag på magen framför min H-K-hylla, som är den nedersta hyllan i andra sektionen (wow, det låter som att jag har ett bibliotek). Den var igår proppfull vilket var tvunget att åtgärdas eftersom jag behövde ställa in Jonas Karlsson där. Så jag började damma.
Och hittade några pärlor som betytt mycket för mig:

Min mosters migrän av Hanne Vibeke Holst
Ur baksidestexten: "Jag hade en moster som led av migrän i trettiotvå år. Julen 1992 chockade hon hela släkten med att lämna sin man. Sedan dess har hon inte haft migrän en enda gång."
Den fick jag av min syster på min 40-årsdag och jag läste den i april -03. Det står att läsa på försättsbladet.
Den här boken kom att bli mycket speciell för mig, för när jag läste den kände jag för första gången i mitt vuxna liv att jag också kan, och vill, skriva en bok. Den handlade inte så mycket om mostern men om huvudpersonens uppväxt, i vilken jag kände igen mig mycket.

Barnens Ö av PC Jersild
Jag tror inte den behöver någon närmare presentation. Jag läste den som tonåring och kan fortfarande återkalla Persilds skildring av elvaårige Reines alldeles egna sommar i Stockholms innerstad.

Låt tistlarna brinna av Yasar Kemal
Ur baksidestexten: "...om pojken Memed som revolterar mot förtrycket i sin turkiska hemby. Han flyr upp i bergen och som stråtrövare sätter han skräck i jordägarna..."
På försättsbladet står det att jag läste den 1980 på Koh Samui i Thailand. Jag minns inte att det var där jag läste den men jag minns att jag var helt uppslukad av berättelsen. Jag minns de oändliga bomullsfälten och tistlarna som skar sönder hans fötter. Och jag minns att jag kände att det inte finns någon rättvisa i världen om inte Memed klarar sig. Den här tegelstenen måste jag läsa om. Jag lägger den i min ska-läsa-om-hög.

9 kommentarer:

Sara sa...

Så härligt att påminnas om sina gamla läsupplevelser som lämnat fotspår inom en! Vad härligt att du har skrivit var du var när du läste dem också!

Knasterfaster sa...

Menar du att när du läste Hanne Vibeke Holst så kände du att du kunde skriva bättre än henne, eller? Jag har läst någon Hanne Vibeke Holst-bok och jag vet att jag inte tyckte att hon skrev så vidare värst bra. Den där boken du skriver om blir jag nyfiken på. Var den bra?
Så fiffigt att skriva var man har läst boken! Det blir som ett extra stöd för minnet. Det kan jag behöva så jag ska också börja göra så.

Maj Korner sa...

Det där med att skriva i böcker var och när jag läst dem har jag slutat med sen jag började med pocket. Lite trist faktiskt.

Malla sa...

vilken rolig grej! att skriva ned var och när man läst boken :) det ska jag börja med så fort jag har tid att läsa lite mer..

Anneli Stålberg sa...

Ibland kan man göra en liten nostalgiresa i bokhyllan. Det är både billigt och bra :)

Marina sa...

Jo visst är det kul att läsa om gamla böcer för att hitta nya saker, det värsta är om de gamla böckerna är i pocketformat eftersom de oftast inte håller ihop efter några år i bokhyllan. Jag gjorde mig av med massor av böcker på grund av platsbrist, och visst är det konstigt att det ska vara så himla svårt att skiljas från just gamla böcker!?

Shamrock sa...

Min dröm är att ha ett bibliotek. Planen är att skaffa det när barnen flyttar hemifrån - då får ett av rummen bli bibliotek

nillas liv på pinnen sa...

Sara: Ja, det är lite kul!

Knaster: Jag kände att jag kan skriva lika bra som henne vilket berodde på att hon skrev rakt på och opretentiöst. Inte så 'litterärt' kanske. Dagboksaktigt, och eftersom jag skrivit dagbok större delen av mitt liv kände jag mig hemma.

Maj: Du får börja igen, helt enkelt.

Malla: Ja, det blir inte så mycket lästnär man har småbarn...

Anneli: Gratis, till och med. =)

Marina: I alla fall de bra. Låt tistlarna brinna är i pocket så den kanske inte håller...=/

Shamrock: Låter mysigt och bibliotekish.

winnerhorse sa...

Hej Nilla,

Vad kul. det var mkt igenkänning där. Men att du törs läsa om. det törs inte jag. Böckerna "fastnar" på olika sätt och vid olika mer eller mindre mottagliga perioder i livet. Jag törs inte läsa om. Har försökt mig på det men gick bet. Känslan infann sig inte, och dessutom tänkte jag vid mina markerade stycken, nämen varför tyckte jag just DET var ett bra parti?

Du är modig!