tisdag 1 augusti 2023

De första meningarna

De två första meningarna jag strök under i Lena Anderssons Sveas son lyder som följer:

Det är gott med karlsbaderbulle. Den är liksom kort i konsistensen.

En obegriplig och ändå så klockren beskrivning av en karlsbaderbulle. En konsistens kan vara mycket, men kort? Helt ologiskt och helt underbart. Man förstår inte hur mycket man än försöker.

Vidare tycker jag om användandet av ordet 'liksom'. Jag har själv använt det tusen gånger och varje gång haft komplex över det, men inte nu längre. Lena Anderssons användande av 'liksom' ger ordet en tyngd som jag inte visste att det hade, vilket känns som en befrielse. 

Imorgon kanske nästa understrykning kommer. Den handlar också om fika.

4 kommentarer:

Professorkajsa sa...

Nu fick jag lära mig ytterligare ett ord: Karlsbadsbulle! Jag fick slå upp det och upptäckte att bullen kommer från den tjeckiska kurorten Karlsbad (Karlovy Vary) där jag faktiskt varit en dag under fm bilresa i Europa. Karlsbad är fantastiskt men dessvärre fick jag ingen bulle där!
Jag ser fram mot nästa fikarelaterade understrykning! 😄🤗

Professorkajsa sa...

Karlsbaderbulle skulle det visst vara. 😄

Karin sa...

Ack Ragnar, Sveas son, nästan årsbarn med folkhemmet. Men röstar ändå borgerligt i sin ungdom. Som Lena Andersson skriver: "Någon gång i livet röstar alla på Folkpartiet." (Fast nu går det ju inte längre att göra det.)

Kort konsistens är ju ett utmärkt sätt att beskriva karlsbaderbullen. Undrar om den inte bakas med bakpulver? *kollar* Nejmen har man sett på maken! BÅDE jäst och bakpulver!

nillas liv på pinnen sa...

Professorn: Ja, det är stor skillnad mellan en karlsbadsbulle och en karlsbaderbulle. Där får man se upp! :P

Karin: Jag har ännu aldrig röstat på Folkpartiet (eller Liberalerna), men jag är ju inte död än. Kanske får slå till nästa val och få det gjort.
Både jäst och bakpulver minsann. Vet inte om jag ätit någon, men det måste också bli av nu.