tisdag 23 maj 2023

Rövhål

Till mitt försvar: Rövhål var Skånes förslag. Jag bad om hjälp med ordlistan och nämnda rövhål var ett av orden han bidrog med. Det finns med i SAOL-appen, men inte i något av mina två band som har några år på nacken. I appen saknas förklaring, det står bara <starkt vard.>. Det betyder att det inte används vid finare tillfällen, som när svenska akademien sammanträder, till exempel. 

I vilket fall som helst, nu ska jag använda det i en liten text. Vilket väl inte blir så svårt. Hur många rövhål har man inte stött på i sitt liv, som i denna stund kan ge inspiration? Ett antal.

Då så.


Hans: Vad gör du på dagarna, Benny? Arbetar du?

Benny: Jo, tack, jag gör lite av varje. Sa upp mig för några år sedan och är min egen nuförtiden. Det blir en del reparationer, snickeri, transporter och sånt. 

Hans: Det låter intressant. Hur kom det sig att du startade eget företag så pass sent i livet? Det har jag själv funderat på att göra.

Benny: Jag jobbade som skolvaktmästare i många herrans år. Trivdes som fisken i vattnet, ett fritt jobb du vet, och så ungarna. De som hade svårt att sitta still på lektionerna fick ibland följa med mig och hjälpa till. Det var roligt. 

Hans: Aha, och sen?

Benny: Fick ny chef. Ett riktigt rövhål. Jag blev tvungen att skriva upp varenda jävla liten skitgrej jag gjorde, plus tidsåtgång. Tre minuter hit och fem minuter dit. Det tog halva dagen, bara själva plitandet. Och ungarna fick inte följa med mig längre. Man skulle inte blanda ihop professionerna, sa han, den idioten. Han visste inte vad han snackade om. Ett rövhål med stort r var han.

Hans: Därom råder ingen tvekan, hör jag. Fel person på fel plats. Jag förstår att du sa upp dig, det skulle jag också ha gjort.

2 kommentarer:

Karin sa...

Bra förslag och bra sätt att använda det. Dessa räknenissar och new-public-management-marodörer som sabbar alla fungerande verksamheter är alla, samt och synnerligen, riktiga r*vh*l.

Och Hans och Benny verkar ju komma bra överens ...

nillas liv på pinnen sa...

Karin: Sabbar alla fungerande verksamheter var rätta orden, sa Bull. Man kan bli galen för mindre när allt bara blir mer och mer fyrkantigt och mindre och mindre humant.