onsdag 31 januari 2018

De tre första orden på E i min synonymordbok

ebb
ebba
echaufferad

De två första orden låter jag passera, men echaufferad känns som ett spännande ord.

echaufferad: 1 upphettad; varm; het; svettig;  2 jäktad; hetsad; stressad

Exempel på användning:

Det var en tidig lördagmorgon. Echaufferad slängde hon sig i soffan efter löpturen och slöt ögonen. Hon hade inte ätit frukost innan hon gav sig ut, och nu kurrade magen. Fram och tillbaka vandrade echaufferade korvar på hennes näthinna.

'Nej, nu ska jag ligga kvar här och vila klart', tänkte hon irriterat. 'Det är viktigt att inte jaga upp som en echaufferad duracellkanin så fort magen tycker att det är dags för mat.'

Och så kom det sig att korven fick vänta.

tisdag 30 januari 2018

Tittar på TV

Och där sitter Sven Wollter och säger att han inte längre har ambitionen att bli världsbäst på det och det och det.

Inte jag heller!

Är trött på att vara världsbäst på allt möjligt, det står mig verkligen upp i halsen.

måndag 29 januari 2018

Rapport

I helgen läste Skåne och jag trettiofyra sidor ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Det innebär en medelläshastighet på sjutton sidor per dygn. Innan hade vi läst femtiofyra sidor på ungefär åttio dagar vilket innebär en medelläshastighet på typ noll sidor per dygn.

Man kan konstatera att vi fick upp farten, och alltså nådde vi den här helgens målsättning.

Helgens friktion: Skåne tyckte att jag läste för snabbt, men det gjorde jag inte.

söndag 28 januari 2018

Hur blir man en framgångsrik bloggare?

När man har en blogg finns en rad viktiga saker att tänka på.

Kanske viktigast av allt är bloggbalansen.

Bloggbalans är det som får en blogg att utstråla en gedigen känsla av jämvikt även när den är oklar och hållningslös. De förvirrade inläggen kan avlösa varandra, och till synes bilda ett krulltoppskaos utan dess like, men med bloggbalans kommer ett mönster som ger sken av röd tråd och planlagd sammanlänkning växa fram ur oredan.

Hur kommer man då åt denna bloggbalans? Vilka är knepen?

Tjaaa, man ska nog inte fundera för mycket på det. Men en bloggfri dag per år är kanske en grej att pröva? Att slänga in ett extremt kortfattat inlägg då och då ger också en känsla av balans om man ger sig fan på det.

Det handlar i huvudsak om att tro på balansen, även om allt talar emot den. Tänk balans (balans balans balans) och vips kanske den kommer?

lördag 27 januari 2018

Nu är vi på Öland

Eller nästan, i alla fall. Om jag minns rätt så har gässen landat på vattnet utanför Ölands södra udde för att vänta in att dimman lättar.

Allvarligt talat; så jävla rolig är inte Nils Holgerssons resa genom Sverige. I Karlskrona gömde sig Nils Holger under hatten på en trägubbe för att undkomma statyn av Karl XI som var på dåligt humör.

Gäsp, måste jag faktiskt säga.

Jag vill ha berättelser med realism och kärlek i. Berättelser om människor i femtio - sextioårsåldern som blir kära och inleder långdistansförhållanden mellan Örebro och Malmö, till exempel. Tar gärna emot tips på sådana romaner.

Under alla omständigheter så ska vi förstås läsa klart Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Vi är inte sådana som ger upp, och kanske blir den bättre vad det lider.

Men fan tro't.

fredag 26 januari 2018

Jag är sugen på att skriva ett långt inlägg

Men för balansens skull får det lov att bli ett kort.

torsdag 25 januari 2018

Imorgon kommer Skåne till Närkeslätten

På programmet:

1. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - förstås. Vi är båda inriktade på att öka
    läshastigheten, så det här blir nog helgen som detta kommer ske.

Det var allt.

Men att läsa nämnda klassiker är ju ett stort åtagande som vi tar på största allvar, vilket uppmärksamma läsare kanske har märkt. Inget vi slarvar oss igenom, eftersom det känns angeläget att vi går in i berättelsen och blir ett med dess flegma. Vi är övertygade om att det på sikt inte bara kommer stärka vår samhörighet, utan också vår protuberans och proveniens.

onsdag 24 januari 2018

Idag har mina elever läst en informativ text om havsuttrar

Sea otters!

För att öka intresset för det tvivelaktiga ämnet visade jag en liten film där en uttermamma gosar med sin nyfödda utterunge. Så gulligt att man nästan dog.

Eleverna:

'Men gud vad äckligt!'

'Är det någon slags råtta?'

Jag: 'Nej, det är uttrar! Jättesöta ju!'

Eleverna: 'Nääääääääääe!'

Ja, sen tragglade vi oss igenom texten om en utter som fick missfall och hjärnskador på grund av kattbajs som människor spolat ut i havet. Många ingående detaljer, så det tog hela lektionen. Ingen hit, som ni kanske förstår, men om några år kommer de se tillbaka och vara tacksamma över att jag visade dem vad en informativ text är. Det var också idag som de lärde sig ord som brain seizures och cat feaces. They will be fucking grateful. Det är så man får tänka.

måndag 22 januari 2018

Paj hälkudde

När man har en punkterad hälkudde under ena foten tror man inte, i arla morgonstund, att man ska klara av att ta sig till jobbet.

Men det gör man förstås, det är ju bara att bita ihop. Om man behöver hjälp på traven kan man sätta på sig en flytväst när man kliver ur sängen och hänga tyngder på den. Fyllda petflaskor, till exempel. När man utfört sina morgonsysslor tar man av sig flytvästen och enligt den berömda kontrastteorin kommer man då känna sig lätt, ledig och glad när man ger sig iväg. Så jävla bra.

söndag 21 januari 2018

De fem sista orden på D i min synonymordbok

dös
döv
döva
dövande
dövhet

De fyra sista orden är det inte mycket att säga om, men dös? Sms:ade nyss Skåne och frågade om han vet, men den sockertoppen har inte svarat.

Tur att jag har min älskade synonymordbok.

dös: dolmen; ättehög; stenåldersgrav

Blir förvirrad, för när blev en dolme samma sak som en stenåldersgrav?

Men skitsamma, här kommer exempelmeningar:

Är Ale stenar en dös eller är det en annan slags stensamling?

Vid middagsbordet:

'Kan du vara snäll och skicka dösen?'

'Visst min rosenknopp, här kommer den!'

lördag 20 januari 2018

I torsdags blev det inget blogginlägg

Det är för att jag bestämt mig för att ha en bloggfri dag per år.

Jag tycker om idén med reflektion. Hur har mitt bloggande utvecklats fram till denna dag, och vart är jag på väg? Hur kan mina inlägg bli ännu lite mer genomtänkta?

En bloggfri dag per år - kanske något fler borde överväga!

fredag 19 januari 2018

De tio första orden på C i min synonymordbok

caddie
camp
campa
camouflage
camping
cancer
cape
casanova
cash
caveat

Inget att säga om de nio första orden men caveat känns nytt och fräscht.

caveat: varning; se upp; fingervisning


Caveat för hunden!

En klockren skylt för Skåne och mig när vi skaffar valp.

onsdag 17 januari 2018

Vilken funktion har egentligen januari?

Svar:

Januaris funktion är att verka som kontrast, för tack vare januari låter vi bli att klaga när det är februari.

Sen kommer mars, som ett blekt brev på posten. En väldigt lång, seg och hopplös månad. Stundtals skarpt solljus, men ingen värme och noll grönska. Precis som det ska vara, eftersom mars enda funktion är att fungera som kontrast till april! Tack vare mars tycker vi april är tjolahopp tjolahej. Värme, spirande grönska, fågelkvitter och hela klabbet. Som följs av en deprimerande maj månad vars enda funktion är att vara kontrast till juni. Och så vidare.

Om ni har några frågor om det så kan ni ringa när jag har telefontid.

tisdag 16 januari 2018

Och här kommer ett blogginlägg IGEN

Endast innehållet man kan undra över ...

Och vad det egentligen är för idioter som bloggar varenda sketen dag?

Om man bortser från mig, alltså.

Har de överhuvudtaget något liv?

måndag 15 januari 2018

Varför går det så trögt att läsa Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige?

Vi började ju så glada i hågen i mitten av november, Skåne och jag. Att läsa en svensk klassiker tillsammans kändes som en fantastisk idé; en start på en gemensam vandring i den svenska litteraturskattens obsoleta kammare. Nu, två månader senare, har vi läst femtiofem sidor, vilket väl måste betraktas som en tämligen medioker läshastighet? Vems är felet, undrar man ju spontant. Är det vi eller berättelsen som fallerar?

Något som talar för att det faktiskt är berättelsen det är fel på är att jag i helgen helt sonika somnade när Skåne läste för mig. Det enda jag kommer ihåg är något om Smirre räv och 'Blekinges holmar och uddar'. Plus att Skåne frågade mig om jag sov, och att jag svarade 'nej' på det. Det är i sanning allt jag minns av två hela kapitel, vilket väl skvallrar om en extremt sövande berättelse, inte sant?

Lägg därtill att skånska är en extremt sövande dialekt, speciellt vid högläsning. Jag minns att jag kämpade, men att det fan var helt omöjligt att hålla ögonen öppna när Skåne satte igång med sina diftonger och rullande r.

Slutsatsen man på ett ungefär kan dra är väl egentligen bara att det i alla fall inte är mitt fel att läsningen går trögt.

Och givetvis kommer jag fortsättningsvis göra ALLT för att öka tempot.

ALLT!

söndag 14 januari 2018

Mjölby tågstation i mitt hjärta

Förstår att ni undrar vad det är som gör Mjölby till en lite, lite bättre tågstation än alla andra.

Ska försöka förklara:

1. Redan när tåget rullar in i Mjölby och stationshuset uppenbarar sig blir man glad.

2. Inne i den lilla vänthallen finns ett av Sveriges minsta fik; ett man kan njuta av även om man sitter utanför eftersom det har glasväggar.

3. Sitter (utanför fiket) gör man på träbänkar som är målade i en varm tegelröd färg. Ett genidrag. Andra tågstationer borde dra lärdom.

4. På ena väggen sitter en ankomst- och avgångstavla som är åt helvete för stor för den lilla, lilla vänthallen. Där kan man se när tåget mot Malmö går även om man är halvblind.

5. Slutligen är det här stationen som man placerar en Bajamaja framför så snart toan inomhus går sönder.

fredag 12 januari 2018

torsdag 11 januari 2018

Imorgon sitter jag på tåget till Malmö

En av mina favoritsysselsättningar nuförtiden. Jag tycker om att åka tåg både hit och dit, men just den här sträckan är lite, lite bättre. Jag ska förklara varför, på ett så pedagogiskt sätt jag kan.

1. Tåg i Bergslagen kör första distansen, den mellan Örebro och Mjölby, och konduktörerna på de tågen är verkligen trevliga. Redan på långt håll ser jag att de blir skitglada över att jag kliver på tåget; det är den sortens konduktörer. Den bästa sorten.

2. Att man under resans gång passerar städer som Kumla, Hallsberg och Motala innan solen går ner, gör inte saken sämre.

3. Tågbytet i Mjölby är trivsamt som fan. En halvtimme mellan tågen, vilket är extremt lagom, och sedan avgår tåget till Malmö alltid från spår ett. Ping på den planeringen! Jag har nästan börjat älska perrongen vid spår ett, så hemma känner jag mig där nu.

4. Vet ni hur vackra de småländska skogarna är? Det vet jag. Och även så här års, när det är kolsvart utanför tågfönstret, ser jag dessa skogar för min inre syn, och det är en sällsam upplevelse utöver det vanliga.

Imorgon åker jag som sagt igen, en resa jag verkligen kan rekommendera!

onsdag 10 januari 2018

De sex första orden på B i min synonymordbok

babbla
baby
bacill
back
backa
backanal

Inte mycket att säga om de fem första orden, men backanal? Vad fan är det? Tack och lov hade Skåne ingen aning när jag frågade honom.

Direkt ur min synonymordbok:

backanal: fest; orgie; (sup)gille; dryckeslag

Okej, då vet vi det. Återstår endast att utreda hur ordet uttalas så att man kan använda det när lämpligt tillfälle dyker upp. Backa-nal eller back-anal?

tisdag 9 januari 2018

Det är spännande att ha en blogg

Idag insåg jag plötsligt att jag inte bara har en skånsk blogg, utan också en pedagogisk. Jag som alltid har drömt om att ha en pedagogisk blogg, och nu har jag det!

Vilket förtydligar mitt uppdrag i den här världen:

Jag ska lära er ALLT.

Det blir roligt.

måndag 8 januari 2018

De tre första orden på A i min synonymordbok

à
abacus
abandon

De två första orden är inget att säga om, men hur många använder sig av ordet abandon? Skåne har i alla fall aldrig hört talas om det.

Sålunda ett ypperligt tillfälle för denna blogg att vara folkbildande.

abandon: 1 ledighet; naturlighet; otvungenhet; uppsluppenhet; yra;  2 uppgående i; absorption; hängivelse;

Återstår att skriva en liten dialog där ordet används, för att befästa dess betydelse:


'Jag ser fram emot vår abandon i påsk, visst ska det bli härligt?'

'Jo, men kan du koncentrera dig på städningen, sötnos? Ta den här disktrasan, den har bra abandon.'

'Städa, städa, städa, det är det enda du tänker på! Din abandon för rengöring har gått över gränsen, älskling.'


Självfallet får ni gärna skriva egna dialoger. Eller prata några högt om ni är för lata för att skriva.

söndag 7 januari 2018

Äntligen ett relevant inlägg på vetenskaplig grund

Har idag fördjupat mig i solens upp - och nedgång under januari månad. På internet finns långa listor där man kan studera detta faktum; att solen går upp och ner. Där kan man också analysera skillnaderna mellan Örebro och Malmö, vilket är av intresse för den här bloggen.

Det första man kan slå fast är att det är bedrövligt mörkt i både Örebro och Malmö under januari.

För det andra kan man se en skillnad; att det är ännu mörkare i Örebro än i Malmö. När man studerar tidpunkterna framgår att Malmö i genomsnitt har fyrtiofyra minuter längre dagar under årets första månad. Det känns ... orättvist.

Men vi är ändå glada för skåningarnas skull. Cause they are worth it.

lördag 6 januari 2018

Jag hatar choklad

Åt slut på årets Paradisask för några timmar sedan. Endast de äckliga var kvar, men de gick ner. Nu jobbar jag på en påse chokladtryfflar och det går sådär. En chokladtryffel är gott, efter fem börjar illamåendet ge sig tillkänna, och efter halva påsen (nuläget) är det inte kul!

Men jag behöver äta upp allt godis innan det här året kickar igång på riktigt för då är tanken att jag inte ska äta något godis. Förutom fredagar och lördagar de helger jag träffar Skåne. Han älskar godis och jag vill gärna stötta honom i hans ätande eftersom han annars kanske skulle känna sig obekräftad. Alla vet ju hur det känns när man sitter med största godispåsen bredvid någon som 'Tack, men jag äter inte godis, jag undviker liksom allt med socker i, vet du hur många procent socker det är i ketchup, till exempel?'

Det vill jag verkligen inte utsätta Skåne för.

fredag 5 januari 2018

Mina nyårslöften

1. Att bekräfta Skåne

Jag tror att jag nöjer mig med det löftet. För det är ju inte något litet åtagande. Om man ska bekräfta en människa fullt ut, har man det man gör! Att vara i en kärleksrelation är hårt arbete, det läste jag senast idag (och jag skulle som vanligt länka om jag orkade). Ett tips (av många) i den artikeln var att varje morgon, när man vaknar upp bredvid sin käresta, säga: 'Jag väljer dig idag!'

En skitbra idé, men en jag inte kommer tillämpa eftersom jag ofta är en aning vresig när jag vaknar. Att utsätta Skåne för ett vresigt 'Jag väljer dig idag!' var och varannan morgon skulle snarare bryta ner vår relation än bygga upp den. Men annars, galet bra idé!

Nu gäller det för mig att utveckla och spalta upp underkategorier till mitt nyårslöfte.

Tur att jag är ledig imorgon.

torsdag 4 januari 2018

Konsten att bara blogga en gång per dag

Hur gör man för att begränsa sig till endast ett inlägg per dag när idéerna på superintressanta skåneinspirerade inlägg står som spön i backen?

Det är inte lätt!

Man får helt enkelt hålla tillbaka alla sina hästar för allt vad tygen håller.

Och sjunga en stump för att distrahera sig.

tisdag 2 januari 2018

Hög tid för inlägg

Om en kvart är det nytt dygn så här gäller det att rappa på. För självklart ska jag fortsätta blogga varje dag även detta år, oavsett vad, och jag har ännu inte klämt ur mig något idag. Enda godtagbara ursäkten för att inte skriva ett dagligt inlägg är ogenomtränglig internetskugga eller någon annat skit. Det lovar jag.

måndag 1 januari 2018

Schemat för årets första dag


12.30 Läsa Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

13.00 Koppla Skånes dator till min TV för senare filmtittande

13.30 Gå ut och handla toa- och hushållspapper plus Bregott

14.30 Fika och spela julklappsspelet När då då? - ett spel baserat på kända citat

15.30 Fria aktiviteter

17.30 Film Hachicko - 'den sanna historien om den trofasta japanska hunden Hachicko'


Vi ligger lite efter rent tidsmässigt, men det känns ärligt talat ganska bra. Hur skulle det se ut om man alltid följde planeringarna för sina lediga dagar till punkt och pricka? Folk skulle ju tro att man hade en skruv lös. Eller snarare att alla ens skruvar var för hårt åtdragna, kanske. Kort och gott att man var knäpp i huvudet. Och det är vi ju inte.